SULU BOYA
Sulu boya, su ile inceltilebilen, seyreltilen bir boya türü olduğundan dolayı suluboya olarak adlandırılmaktadır. Sulu boya resimler için uygulamada kendine özgü teknikleri olan bir çalışmayı zorunlu kılar.
Sulu boya şeffaf ve saydam bir yüzeye sahiptir. Sulu boya uygulamalarında çizilen resimler olabildiğince hafif bir şekilde çizilmelidir. Çünkü suluboyalar saydam olduğundan ötürü alttaki kurşun kalem izleri belli olabilmektedir.
Resimde uygulanacak olan boyalar da bir geçişkenlik seyretmesi açısından önem taşımaktadır. Boyaların geçişkenliği için boyaların birbiriyle bütünleşmesi gerekir. Suluboya renkler resim yapılırken belirli bir oranda sulandırılmalıdır. Sulandırılmadığında resim üzerinde koyuluk ve açıklık alanları estetik bir görünüm sergilemeyecektir.
Kimi zaman suluboya renkleri kullanılmaz. Özellikle beyaz rengi kullanımı düşüktür. Beyaz suluboya rengini kullanmak yerine resim kağıdının beyaz kısmından faydalanılır.
Suluboya Malzemeleri Nelerdir?
Suluboya düşünüldüğünde öne çıkan suluboya malzemeleri şunlardır:
Sulu Boya:
Suluboyalar genel olarak yaş ve kuru olarak iki çeşittir. Genel olarak kuru tablet biçiminde ve su ile inceltilerek kullanılır. 12’li suluboya, 24’lü suluboyalar ayrı ayrı kalıplar halinde renklere ayrılmıştır.
Kuru ve tabletler halinde satılan suluboya dışında; metal hazneler içinde bulunan yaş sulu boyalar da kullanım için ideal sulu boyalardır. Kuru sulu boyalar satın alınırken dikkatle seçilmelidir. Çünkü kuru tablet boyalarda çatlama, renk vermeme ve sulandırılamama durumları çok fazla yaşanmaktadır.
Özetle, sulu boyalarda kaliteli-kalitesiz ayrımı çok güçlüdür. Bu noktada özellikle de iyi bir resim çalışması için kaliteli sulu boya çeşitleri tercih edilmelidir.
Resim Kağıdı ve Defteri:
Sulu boya kağıdı ve suluboya defteri resim yapmada oldukça önemlidir. Sulu boya ile resim yapılma sürecinde kullanılacak kağıt ve defterin kalın, sert ve pürüzlü olması tercih edilmelidir. Sulu boyalar su ile inceltildiği için resim kağıdı ince ise çok çabuk tariş olur, yırtılır veya kabarır.
Pürüzlü kağıtlarda ise suluboya yüzeye çok daha kolay tutunur ve alta geçmez. Böylelikle hem estetik bir görünüm sergiler hem de canlı bir resim çalışması olur.
Resim Altlığı:
Sulu boya resim çalışmasında resim yapılmadan önce kağıt bir altlık aracılığı ile sabitlenir. Altığın resim kağıdı veya resim defterinden büyük olması önemlidir. Sert ve pürüzsüz bir yapıya sahip olması önemlidir. Resim altlığı plastik bir plaka, mdf bir tahta ya da suntadan oluşabilir.
Resim Fırçası:
Resim fırçaları çok çeşitlidir. Geniş yelpaze biçiminde olan fırçalardan; dar ve kesik fırçalara kadar birçok türü suluboya resim çalışmalarında kullanılır. Ancak suluboya resimlerde samur kılı ince ve uzun fırçalar tercih edilmelidir. Sulu boya fırçası olarak samur kılından yapılan fırçalar ıslandığında kullanıma daha elverişli bir hal almaktadır.
Islanan samur kılı sulu boya fırçası resimde daha kıvrak manevralar yapmanıza izin verir. Resim fırçaları 1 ile 24 arasında numaralandırılır. Fakat sulu boya fırçası olarak kullanılan fırçalar 1-8 arasında numaralandırılmaktadır. Sulu boya fırça seti kullanılarak kalın uçlu ile ince uçlu birçok suluboya fırçasına sahip olmak mümkündür.
Boyama işlemi sonlandığında sulu boya fırçalar güzelce yıkanır ve kurulanır. Bir sonraki kullanım için korunaklı bir yerde muhafaza edilir.
Su Kabı:
Kuru sulu boyalar kullanılırken sürekli olarak su ile inceltilmelidir. Bu nedenle bir su kabına ihtiyaç duyulur. Böylelikle hem resimde kullanılan renkler canlı kalır hem de boyanın kullanım ömrü artar.
Toplamda iki su kabına ihtiyaç vardır. Bunlardan biri ile fırçayı yıkamak diğeri ile de boyayı sulandırmak için kullanılmaktadır. Su kabı olarak plastik veya cam kaplar tercih edilebilir.
Suluboya Çalışmaları Nasıldır?
Sulu boya çalışmaları suluboya tekniklerine uygun bir şekilde sulu boya resimlerinin yapılmasıdır. Suluboya tekniklerini ve çizimlerin nasıl olması gerektiğini tek tek ele alacağız.
Resim çizerken kalem hafif dokunuşlarla kağıda yansıtılmalı ve bastırılmamalıdır. Ayrıca zor durumda kalmadıkça da silgi kullanılmamalıdır. Kalemin fazla bastırılmamasının sebebi suluboyanın şeffaf olmasıdır. Silgi kullanılmamasının esas sebebi ise suluboyanın nüfuz ettiği bölgede resim kağıdının tariş olmamasıdır.
Çizim gerçekleştikten sonra resim kağıdı tamamen ıstatılmalıdır. Resim kağıdının ıslatılmasının sebebi ise suluboyaya uygun bir çalışmanın yapılmasıdır. Böylelikle suluboya ile kağıt bütünleşir ve ortaya eşsiz bir resim çıkar. Ancak resim kağıdı ıslatılır ıslatılmaz hemen boyama işlemi gerçekleşmemelidir. Kağıdın nemli olması suluboyanın uygulanması için yeterlidir.
Kuru sulu boya kullanıyorsanız bir su kabına; tüp sulu boya kullanıyorsanız da mutlaka bir sulu boya paletine ihtiyacınız vardır. Kuru sulu boya kullanımına karar verdiyseniz mutlaka kuru sulu boyaların üzerinde ılık su serpiniz ve nemli olmalarını sağlayınız.
Sulu boyaların renk tonu farklılık göstermektedir. Bu nedenle suluboyayı uygulamadan önce ek bir kağıt üzerinde renklerin nasıl durduğu denenmelidir. İnce ayrıntı gerektiren kısımlar boyamada sona bırakılır. Geniş alanların boyanması ilk başta tercih edilir.
Suluboya Markaları Nelerdir?
Sulu boya markaları zengin bir yelpazeye sahiptir. Kalite, fiyat, kullanışlılığı ve boyutu farklılık gösteren birçok sulu boya markası mevcuttur. En fazla talep gören suluboya ST. Petersburg suluboya, Faber Castell suluboya, Van Gogh suluboya ve Pebeo suluboyadır.
Öte yandan sıklıkla kullanılan en iyi suluboya markası ise Tintoretto suluboya, Old Holland suluboya, Daniel Smith suluboya ve Daler Rowney suluboyadır.
Özetle, suluboya markaları çok çeşitlidir. Hemen hemen her bütçeye uygun farklı kalitelerde suluboyalar kullanılmaktadır.
Sulu boya Fiyatları Nasıldır?
Sulu boya fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle de sulu boyaların kalite, boyut, marka ve çeşitleri fiyatı doğrudan etkilemektedir. Suluboya seti fiyatları klasik tek tip sulu boyalara göre daha pahalı olmaktadır.
12’li sulu boya fiyatı ile 24’lü sulu boya fiyatı da birbirinden farklıdır. Dolayısıyla sulu boyanın ebatı da fiyatı değiştirmektedir. Öte yandan profesyonel suluboya fiyatları da ressam ve alanı resim olan herkes için kullanıma uygundur. Profesyonel suluboya fiyatları da suluboya ve setlerinden farklılık göstermektedir.