PASTEL BOYA
Resim boyaları arasında pratik olarak en fazla kullanılan boya çeşidi pastel boyadır. Pastel boyaların toz pigmentlerden meydana gelen ve farklı varyansları bulunan çubuk biçimindeki renkli boyalardır.
Pastel üretiminde yapıştırıcı madde olarak Arap Zamkı ve Kitre kullanılmaktadır. Klasik bir kurşun kalemden biraz daha kalın bir çapa sahip olan pastel boyalar ana ve ara renkler de dahil olmak üzere 50’ye yakın renge sahiptir.
Kuru boyalara oranla pastel boyalar daha canlı ve dinamik görünmekle birlikte uygulandıkları alanda yayılma özelliği de taşımaktadır. Pastel boyalar doğrudan doğruya renk pigmentlerinden oluştuğu için guaj ve yağlı boya çeşitlerinde görülen kabarma ve çatlamalar olmamaktadır.
Pastel boyalarda renk tonlamaları tamamen içerisindeki pigment ve tebeşir oranıyla eşdeğerdir. Pigment sayısı arttıkça renk koyulaşmakta; tebeşir oranı arttıkça da renk daha açık bir forma dönüşmektedir. Pastel boyalar da guaj boyalar gibi kapatıcı ve örtücü özelliğe sahiptirler.
Pastel boyaların en önemli niteliği ise pastel boya resim çalışmalarında açığa çıkmaktadır. Sürekli kırılan ve çatlayan pastel boyalar dışında yumuşak ve kullanımı kolay olan pastel boyalar tercih edilmelidir. Öte yandan üst üst farklı renklerle yapılan çalışmalarda kazıma yöntemi ile ilginç renk alaşımları elde edilebilir.
Pastel Boya Çalışmaları Nasıldır?
Pastel boya çalışmaları resmin konusu ve çizimin biçimine göre farklı farklı adlandırılmaktadır. Pastel boya çizimleri manzara, portre, iç mekan çizimleri, gölgelendirme ve dalgalandırma teknikleri kullanılarak değişik biçimlerde var olabilir. Pastel boya çalışmaları kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Özellikle pastel boya resimlerine baktığınızda canlı ve dinamik bir görsellik sizi karşılar.
Pastel boya çalışmaları çerçevesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.Bu hususlar kişisel olarak resim çalışmalarında da size katkı sunacaktır. Pastel boya çalışmalarında çeşitli boyama yöntemleri vardır. Bunlar yatay boyama, çapraz boya, oval boyama, tarama yöntemiyle boya, dikey boyama ve çevresel boyama olarak farklılaşmaktadır.
Pastel boyanın resim kağıdı ile bütünleşmesi resmin genel görünümü açısından önem arz etmektedir. Pastel boya renkleri geçişkenliğini korursa keskin olmayan, yumuşak ve estetik pastel boya çalışmaları çıkmaktadır. Ovalama yöntemi denilen başka bir yöntemde ise genel olarak bez, peçete ya da avuç yardımıyla pürüzsüz bir boyama yüzü elde edilir. Kimi durumlarda ise pastel boyamalar yapıldıktan sonra siyah pastelle üstü kapatılıp cetvel ile çekilir. Ultraviyole ışınlarını andıran bir görüntünün açığa çıkmasıyla eşsiz bir pastel boya çalışması olmaktadır.
Pastel Boya Markaları Nelerdir?
Pastel boya markaları çok çeşitli olmaktadır. En iyi pastel boya markalarını şu şekilde sıralamak mümkündür: Faber Castell pastel boya, Talens pastel boya, Sennelier pastel boya ve Blockx pastel boya olarak öne çıkmaktadır.
Pastel boya markaları çeşitlilik, kalite, ebat, cins ve renk skalasına göre farklılık göstermektedir. Bundan dolayı da her markanın kendine özgü yapısı bulunmaktadır. Talens pastel boyalar ise hem profesyonel ressamlar için hem de amatörce resim sanatıyla ilgilenenler için ilgi odağıdır.
Pastel boya markaları ürettikleri pastel boya kutularıyla da farklılık göstermektedir. Kimi pastel boya markaları ahşap kutular üretirken; kimi pastel boya markaları metal ve karton pastel boya kutusu üretebilmektedir.
En iyi pastel boya markası olarak öne çıkan Faber Castell pastel boyaları okul öncesi çocuklardan profesyonel ressamlara kadar herkes tarafından sıklıkla kullanılır.